Se anderledes på dine data. Kend dine kunder, hvis du gerne vil overleve i en konkurrencedygtig verden – det siger al fornuft. I dag bliver det som oftest gjort igennem data. Betyder det så, at du skal kende dine kunder igennem store mængder data eller blot enkelte specifikke data?

Svaret er begge dele.

Data er hele din virksomhed både udadtil og indadtil, ellers ville den ikke eksistere – ellers ville du ikke have noget arbejde. Det handler altså om data. Enhver kan tolke på data og give teorier, men de færreste tager udgangspunkt i, at der findes data om din virksomhed, som end ikke du kender endnu. Dine kunder kender dem heller ikke endnu. Men hvem kender dem så? Vi opfatter alle sammen data på forskellige måder, og nogle ser ligefrem data (f.eks. farven på en kjole) på én måde og andre på en anden måde.

Det går altså ud på at se anderledes på dine data. Vi har herunder samlet 5 nyttige trin i jagten på at finde frem til det vigtigste data for dine kunder, der kan få dig til at se anderledes på din egen virksomhed – og måske finde frem til et nyt koncept for din forretning.

1. Bliv klippet

Vi har alle sammen et privat hjem, en base, der skaber udgangspunktet for, hvordan vi ser vores fortid, nutid og fremtid. Alle har noget de holder kært og vil have opfyldt. For at du kan opfylde dine kunders behov, må du først ændre dit synsperspektiv – bliv klippet eller stop med at gøre hvad du plejer i en vis tidsperiode – det du i sidste ende skal lede efter, er:

Find folks ubevidste ønske.

Du skal have nogle fremmede holdninger på, hvordan noget ser ud for dem. Det kan være igennem gamle, nye og fremtidige kunder samt medarbejdere. Det kan også være lokale iagttagere, som du møder på gaden, i frisørsalonen, caféen etc. Du kan også finde dem på sociale medier eller lign. Det vigtigste er, at du lytter og hører deres personlige fortælling om netop dem og deres syn på det.

2. Du er detektiv

Du skal tage alle disse fortællinger og spor fra dine undersøgelser til dig og danne en fortælling eller en hypotese om, hvordan folk spejler sig udadtil. Du søger efter manglen på et behov i din hypotese, som vil komme dit nye koncept til gavn. Du kan tage denne hypotese med ud til kunderne og medarbejderne og samle iagttagelser sammen derfra.

Det er ofte manglen i ens iagttagelser, der skaber det afgørende spor.

Ens søgen efter manglen på et behov og en længsel efter noget hos dine kunder eller medarbejdere findes der hvor folk er mest åbne og sårbare overfor fremmede: i hjemmet hos folk. Her er ofte den mindste detalje afgørende for, hvad personer egentlig vil have, men bare ikke kan sige, fordi dette behov har de gemt i deres daglige arbejde og alle deres vaner. Du er med til at opdage dette. Big data kan ikke sige dette, for hvornår kan Big Data sige, hvad personen egentlig vil have?

3. Find ud af hvordan folk gerne vil opfattes af resten af verden

Hvis hjemmet ikke er tilgængeligt for dig, må du spørge ind til, hvad der betyder noget for folk. Eller møde dem på neutral grund. Lad dem vise dig noget, som betyder noget for dem. Det må i den sidste ende være et godt tegn på, hvordan de gerne vil ses af andre, f.eks. deres yndlingstøj, -bøger, -cd’er, -musikplaylister og Facebookprofil etc. Alle disse spor skal i et vidst omfang gå tilbage til de to elementære spørgsmål, du gerne vil stille dine personer til sidst: Hvad er det vigtigste i dit liv? og Hvad bekymrer dig mest?

4. Hvilken følelse vækker det i folk?

Det er netop på grund af disse små spørgsmål og dertilhørende indtryk af, hvordan folk gerne vil blive opfattes, at vigtige small data kan opstå og indsamles. Følelserne spørgsmålene vækker i forskellige folk skaber langsomt et samlet billede af, hvad folk egentlig har brug for. Nu kan du begynde at forbinde dem med hinanden og lægge mærke til, hvordan folks følelser kan forbindes til din egen hypotese. En kunde hvor alt står perfekt, er umiddelbart et tegn på at de mangler noget, ellerHvor er der f.eks. et bevidst følelsesmæssigt rum hos en kunde hvor alt står perfekt?

5. De gode idéer kommer, når du mindst venter det

Alle disse indtryk og uopfyldte behov skitseres sammen og er med til at tegne det store billede. Den store idé er lige om hjørnet, men en stor idé skabes ikke i pressede situationer. Tag dig tid og bryg en kop kaffe, cykel eller løb en tur og bliv inspireret. Det gælder som sagt dine kunders og medarbejderes fremtid, så dit koncept skal være velvalgt og velfunderet – ikke presset og hurtigt ræsonneret.

Tag disse trin med dig i din jagt efter dit næste virksomhedskoncept og lær at bruge al den skjulte data, som din virksomhed har. Vi står til rådighed, hvis du skulle få lyst til at bruge dine data på en ny måde.

– MDC Nordic